Začněte odebírat novinky a získejte 5% slevu na první nákup!

Studentský pokoj do paneláku II.

Vybrat ten správný studentský pokoj do paneláku nemusí být vůbec žádný problém. Poradíme Vám, jak na to. Studentský nábytek musí splňovat několik požadavků, zvláště pak ten, který má dobře sloužit v malých interiérech panelových bytů. 

 

Studentská postel

Minimální rozměr lůžka doporučujeme 90x200 cm. Prostor pod postelí využijte jako úložný. To je možné díky výsuvům pod postel nebo postelím s úložným prostorem (pozor! nemáme na mysli celočalouněné válendy, jak je znáte z dob socialistického bydlení). Tyto postele jsou u výrobců kvalitního nábytku opatřeny dostatečným odvětráváním, takže z hygienického hlediska nemusíte mít žádné obavy. Jelikož je studentský pokoj v paneláku často opravdu malý, je pravděpodobné, že postel bude sloužit během dne i k posedávání. Tento aspekt je dobře řešený u postelí značky Rudolf - k posteli je možno navíc pořídit peřináč s čalouněným čelem, takže ji snadno přeměníte na pohovku, kde mohou sedět Vaše děti i se svými kamarády. Nezapomínejte také na kvalitní matraci, která musí bodově pružně nést celé tělo a usnadňovat měnění polohy během spánku. Samozřejmostí by měla být také antialergická a antibakteriální úprava matrace.

                                 studentska-izba-black (1)

Pracovní zóna

Studentský psací stůl prošel v posledních letech změnami - zmizely velké podstavce na stolní počítač a výsuvy na klávesnici, jelikož se u studentů rozmohly notebooky. Vlastní počítač studenti využívají i během času stráveného ve škole, tudíž je přenosná varianta praktičtější. Původní verze stolu nyní přeměnila nepotřebné prvky na úložné prostory - zásuvky a skříňky. Díky takovému psacímu stolu získáte kompaktní pracovní místo ke studiu, přičemž Vám v interiéru nezabere mnoho místa. Aby jste docílili opravdu funkční pracovní zóny, je ještě zapotřebí vybrat vhodnou židli - nastavitelná výška sedadla, správné řešení hloubky (využití opěrky, aniž by došlo ke stlačení v podkolenní oblasti) a šířka sedadla má zajistit dostatečný prostor pro boky a spodní část trupu. Více se pracovním židlím budeme věnovat v jednom z dalších článků. 

 

Úložný nábytek

Využili jsme úložný prostor pod postelí a pod deskou psacího stolu, postačí nám tedy interiér doplnit o šatní skříň, komodu a případně menší knihovnu. Podlahovou plochu nezabírají nástěnné police, proto je do studentského pokoje do paneláku také využijte. Vybírat můžete z mnoha tvarů a velikostí, otevřené i s dvířky. 

 

Doplňky / dekorace

Omezte bytový textil na minimum, koberec nedoporučujeme vůbec, hračky z dětství odkliďte do sklepa. Prach a s ním spojení roztoči budou mít menší šanci se v pokoji zabydlet. Studentský pokoj je odrazem osobnosti jeho uživatele, nechejte svým dospívajícím dětem volnost při jeho dotváření a při výběru nábytku alespoň podíl na rozhodování. Malé prostory opticky zvětšíte světlými barvami.