Začněte odebírat novinky a získejte 5% slevu na první nákup!

Zdravé spaní pro děti a dospívající

Zdravé spaní je velmi často diskutovaným tématem, zvláště jedná-li se o děti a dospívající teenagery. Na kvalitní spánek má vliv hned několik faktorů - základem je správná postel a matrace, důležité je ale také klima místnosti (teplota, čerstvý vzduch, klidné prostředí, atd.), stravování (není dobré jíst po 18. hodině), pravidelný čas usínání, čistota ložního prádla. Zdravý spánek přináší regeneraci nejen fyzickou, ale také psychickou. Rodiče často dělají chybu, když se zaměří pouze na matraci a opomíjejí zmiňované sekundární vlivy. Při výběru matrace je důležité najít ten správný střed mezi levnými matracemi, které nevyhovují většinou svou tuhostí a větratelností, a mezi drahými matracemi, které jsou určené spíše pro dlouhodobě ležící nemocné osoby. Více si o výběru matrací můžete přečíst v jednom z předchozích článků Matrace pro děti a studenty, o postelích potom v článku Dětské postele 

Časté konkrétní důvody, proč jsou děti a teenageři vystaveni riziku nekvalitního odpočinku:

1) Televize v pokoji. Jeden z nejrušivějších elementů nejen pro děti. Sledování televize z postele před usínáním je bohužel v dnešní době velice častým nešvarem. Ticho a úplná tma je pro usínání nejlepším prostředím.

2) Coca cola a chipsy před spaním. Zaměstnají nervový i žaludeční systém a tělu trvá déle, než se začně během spánku regenerovat. Tyto potraviny by se dětem měly vyhnout a to nejen před spaním.

3) Nevětraný pokoj. S nástupem plastových oken se někdy zapomíná, že nedochází k mikroventilaci, jež dříve zabezpečovaly nedostatky v těsnění oken. U menších dětských pokojů si dávejte na tento aspekt obzvlášť pozor.

pokojicek-pro-divky-flora