Začněte odebírat novinky a získejte 5% slevu na první nákup!

Zařizujeme dětský pokoj

Poradíme Vám, jak zařídit dětský pokoj pro děti od 2,5 roku, který bude splňovat vše potřebné po stránce funkční i bezpečnostní, zároveň však bude nadčasový a s drobnými úpravami vydrží s přehledem 10 let. Stačí se při zařizovaní dětského pokoje držet následujích pravidel (desatero, které byste měli znát, než se do všeho pustíte):

 

1) Prvním krokem je správný výběr pokoje v bytě či domě - orientace vůči světovým stranámpodlahová plocha (dle hygienické normy pro 1 dítě min. 8m2, dvě děti min. 12m2), poloha v bytě vzhledem k ostatním místnostem, atd.. Pokud dopředu pečlivě zvážíte, zda bude pokoj dítěti / dětem vyhovovat, nemusí časem dojít například k tomu, že budete muset vyměnit ložnici s dětským pokojem.

 

2) Stěny a podlaha. Primárně klaďte důraz na snadnou čistitelnost těchto povrchů a bezpečnost použitých materiálů. Vzhled se potom odvíjí od celkového konceptu designu pokoje. Chybu neuděláte například s kvalitním omyvatelným nátěrem a s vinylovou podlahou, která odpustí dítěti i rozlitou vodu. 

 

3) Barvy v dětském pokoji. V tomto bodě jsou rodiče často v rozpacích. Jak sladit všechny ty barvy hraček, výmalby a nábytku, aby z toho nepřecházely oči? Hračky je ideální mít uložené ve vaku, boxu, zásuvkách apod., několik kousků pak může být třeba na polici, je to tak vhodné i z hygienického hlediska (prach). Ohledně barev platí v dětském pokoji dvě základní pravidla - kombinujte maximálně 3 barvy (tóny mohou být různé) a využívejte jejich optického a psychologického vlivu.

 

4) Funkční zónyPokoj pro děti je místo, kde se prolíná více činností. V pokoji se proto setkávají všechny tři funkční zóny: činností (spánek, odpočinek, hra, učení,...), úložná (ukládání oblečení, hraček, školních potřeb,...) a komunikační (volný pohyb).

 

5) Nábytek versus volná podlahová plocha. Nábytkové prvky dokupujte (případně domontovávejte) dle potřeb dítěte tak, aby malé děti měly dostatek volné podlahové plochy pro hru. Pro ty nejmenší postačí úložný prostor na hračky a oblečení a dětská postel. I u starčích dětí si ovšem dejte pozor, aby byla místnost vzdušná a nevyvolávala pocit stísněnosti.

 

6) Samotný výběr dětského nábytku. Záleží většinou na finančních možnostech rodiny. Při koupi kvalitního nábytku je sice vyšší pořizovací cena, ale v přepočtu na dobu, kterou Vám po stránce konstrukční, ergonomické, funkční a estetické vydrží, se jistě vyplatí do Vašich dětí investovat.

 

7) Dodatečná bezpečnostní opatření. U kvalitního dětského nábytku na tento aspekt myslet nemusíte, designéři to udělali za Vás již při navrhování nábytku. Pokud jste tuto cestu nezvolili, doporučujeme zejména opatřit ostré rohy nasazovacími plastovými krytkami a zajistit stabilitu vyšších elementů.

 

8) Často diskutované matrace. Stručný přehled a popis matrací najdete v jednom z předchozích článků: Matrace pro děti a studenty.

 

9) Doplňky. Speciálně vydekorované svítidladětské kobercezáclony a závěsy, to vše dodá pokoji ucelenost a dětskou hravost.

 

10) Tipy za pár korun. Na část stěny naneste magnetický nátěr (různé barvy), získáte tak libovolně velkou nástěnku pro první výtvarné projevy Vašeho dítěte.

6119_1_slsirin1