Začněte odebírat novinky a získejte 5% slevu na první nákup!

Předškoláci v dětském pokoji

V pokoji předškolního dítěte se potkávají dva světy. Přetrvávající velký prostor pro hraní a zároveň potřeba prostoru vyhrazeného předškolnímu vzdělávání. S postupem času se herní svět zmenšuje a ten školní naopak zvětšuje, proto nábytek do dětského pokoje by měl být již v této fázi nadčasový, aby s dítětem rostl a přizpůsobil se mu. Nikdy tomu nesmí být naopak, dítě se nesmí stát otrokem nábytku ani jakýchkoliv věcí v pokoji. Dětský pokoj by měl být vystavěný kolem dětského světa, nemá být kompromisem, ale světem, který odráží osobnost dítěte a umožní mu se dál rozvíjet. Neutrální barvy nábytku pomohou udržet pozornost a soustředěnost při předškolních činnostech a lépe se přizpůsobí měnícím se zájmům.  

vyvysena-postel-s-uloznym-prostorem-montes-natural

Psací stoly pro předškoláky a školáky

Jaký vybrat psací stůl je mezi rodiči nejčastěji řešeným tématem při zařizování dětského pokoje. V pokoji předškoláka většinou najdeme jeho první stolek, který měl na kreslení a jehož výška se pohybuje mezi 45 a 60 cm. Ještě před nástupem do školy však řešíme větší stůl, kde bude dítě plnit předškolní úkoly (zábavnou formou trénovat počítání, logické myšlení, paměť, atd.). Zde se právě rodiče dostávají na scestí, zda se rozhodnout pro stůl rostoucí, výškově nastavitelný nebo stůl s pevnou výškou cca 75 cm. Porovnejme si tedy plusy a mínusy těchto dvou variant.

Rostoucí stůl

+ přizpůsobí se aktuální výšce dítěte

+ možnost naklopení pracovní desky

- malý výběr designů stolů, může narušit harmonii pokoje

- malá pracovní plocha do budoucna a chybějící úložný prostor

- vyšší pořizovací cena

Stůl pro školáka (klasický)

+ široká nabídka rozměrů, stylů a barev

+ s možností úložného prostoru (šuplíky, skříňky)

+ cenově dostupnější

- nutnost pořídit rostoucí židli či dát dítěti opěrku pod nohy

stul-pro-skolaka-modera

Spánek předškolních dětí

Postel v dětském pokoji není jen kusem nábytku ke spánku, kam děti ulehnou po večerníčku. Je to ubytovna pro oblíbené plyšáky, nedobytný bunkr, místo pro čtení pohádek nebo pomazlení s maminkou. U předškolních dětí je využívána postel také k odpočinku po obědě, jenž s sebou přináší benefit v podobě zdravého vývoje dítěte, regenerace sil a času pro zpracování informací. Rozměr postele by měl korespondovat s velikostí místnosti, do menších pokojů pro dvě děti doporučujeme patrové postele. Šířka lůžka by měla být alespoň 80 cm a délka klidně rovnou dvoumetrová, vždy však alespoň výška postavy + 20 cm. 

pokoj-pro-holky

Úložné prostory v pokoji pro předškoláka

Správně dimenzovaný úložný prostor v dětském pokoji je prvním předpokladem pro udržitelný pořádek. Dětský pokoj není skladiště, průběžně věci za asistence jejich malých majitelů třiďte. Nepotřebné dle stavu opotřebení recyklujte (vyhoďte, prodejte nebo darujte). S blížící se školní docházkou musí část hraček uvolnit místo učebnicím a sešitům. Věci seskupujte do logických celků, dětem se bude lépe vše vracet na svoje místo. V pokojíčku by neměla chybět šatní skříň, komoda a knihovna. 

knihovna-do-detskeho-pokoje-racecup